Albin Skur: Endre IF är en välstyrd förening med tydliga mål och ramar

Albin Skur, Endre IF. Foto: ActionPix/Jesper Jansson

Albin Skur är Farstasonen som inte blev någon större innebandystjärna men nu får kliva rakt in i hetluften i Svenska Superligan. Hos Endre IF kommer den 22-åring innebandynörden stärka upp marknadskommittén och vara ledare i Akademilaget som ingår i den ungdomssatsning som presenterats inför kommande säsong.

När Albin var 7 år började jag spela innebandy i Farsta IBK, och det är en lojal person vi har att göra med, fram tills nu har Albin aldrig bytt bort Farsta utan varit klubben trogen. Detta både som innebandyspelare men även som ungdomsledare där han huserat i klubbens P03-lag i hela sex säsonger. Förutom att vara ledare har Albin hjälpt till med intervjuer, hemsida och sociala medier kring herrlaget i Farsta IBK. Det som gjort att Albin skapat sig ett namn i innebandysverige har dock varken med hans eller ungdomarnas bollkänlsa att göra.

- För 1,5 år sedan startade jag tillsammans med två vänner podcasten "Innebandysurr" där vi snackar innebandy i allmänhet men Svenska Superligan och landslaget i synnerhet, ibland med inbjudna gäster. Det är fantastiskt roligt och tar en del av fritiden.

Albin och kompanjonen Jesper Gribe (tillsammans med Johan Karlsson som sköter tekniken) har under den gånga säsongen slagit igenom ordentligt med sin podcast. Så vad är det då som fört Albin till Gotland och Endre IF?

- Jag kom i kontakt med Endres huvudtränare Alexander Brinkmann som efter en tid hörde av sig till mig med frågan om jag var sugen på att flytta till Visby. Han presenterade föreningen på ett spännande sätt och det lät intressant. Jag var på besök i Visby för några veckor sedan och fick ett riktigt gott intryck av staden, ICA Maxi Arena och de personer jag träffade. På ett personligt plan lockade det att flytta ifrån Stockholm och prova något nytt för att lära mig nya saker.

Efter ett par veckors betänketid kom så beskedet, Albin betämde sig för att hoppa på Endretåget och flytta till Gotland. Nu när rekryteringen är officiell visar det sig att Albin har en mycket god bild av Endre IF som förening.

- Det är en förening med väldigt många aktiva och ledare som är ytterst kompetenta. Jag tror att de flesta runt om i landet vet att det finns ett kraftigt engagemang för vår sport på ön. Endre IF är en väl styrd förening med tydliga mål och ramar som man jobbar efter. Lägg dessutom till att det är en förening med stark lokal förankring och ett starkt stöd på Gotland - det bevisar att man gör mycket rätt.

Albin, vad hoppas du kunna bidra med i din nya klubb?

- Vad det gäller marknad handlar det främst om att öka kvaliteten och kvantiteten på hur Endre IF syns i sociala medier, hemsida, med intervjuer och så vidare. Jag sätter ribban högt och strävar efter att det ska bli så proffsigt och snyggt det bara går. Jag kommer nog inte att kika på SSL-konkurrenterna utan snarare de allsvenska fotbollslagen och SHL-lagen i hockey för att se hur de arbetar inom marknad.

Förutom marnadskommittén och då benet som rör hemsida, sociala medier, arrangemang och marknadsföring kommer Albin att ingå som ledare för de tjejer som ingår i klubbens Akademilag. Och Albin har en tydlig bild av vad hans styrkor - och förbättringsområden - är som ledare.

- Jag gillar mycket att titta på det individuella hos alla spelare i laget, att ge feedback och jobba med små detaljer i teknik, skott och så vidare. Att jobba med noggrannhet och fokus på träningarna är något jag tycker är väldigt viktigt för utvecklingens skull. När det gäller det taktiska är jag kanske inte någon expert än, men jag lär mig mer och mer. Utöver det tycker jag att det är viktigt att det alltid är kul att komma ner på träning eller match, man ska liksom inte få en utskällning om man slår en felpass.

Albin flyttar ner till ön i början av september men kommer att vara på plats några gånger under sommaren. Och han har redan nu höga förväntningar på sin nya klubb.

- Innebandyn på Gotland har ett otroligt gott rykte i Stockholm, så det ska verkligen bli spännande att uppleva. Det ska bli kul att få nya erfarenheter och lära känna nya innebandy-människor i Visby, jag tror att innebandykulturen på ön är rätt olik den i Stockholm.

Avslutningsvis, det är många som undrat vad som kommer att hända med med podden nästa säsong när du flyttar till Gotland?

- Vi kommer att fortsätta, jag hade nog inte kunnat flytta om vi inte skulle kört vidare. Vi har kikat lite på hur vi ska lösa det tekniskt, men vi får spela in över Skype framöver, så det löser sig nog. Det är otroligt kul att driva podden och mina "kollegor" Jesper Gribe och "Jiken" Karlsson godkände min flytt till Visby, vilket jag är tacksam för.

Fakta Albin Skur

• Ålder: Fyller 22 år om några veckor
  • Jobb: Just nu kundtjänst och orderhantering på Godsmak.se
  • Familj: Mamma, pappa och lillebror
  • Favoritlag: Farsta IBK och AIK
  • Intressen förutom innebandy: Umgås med familj och vänner. Förutom annan idrott även musik, jag gick faktiskt en linje med musik/trummor på gymnasiet.